Yüz felci nedir?
Yüzdeki mimik kaslarına beyinden uyarı getiren fasiyal sinir liflerinin çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucunda yüzde hareket kaybı gelişmesine yüz felci denir. Yüz felci aniden ortaya çıkabileceği gibi belli bir zaman dilimi içerisinde aşamalı olarak da gelişebilir.

Yüz felci neden olur?
Yüz felci; kafa travması, beyin damar tıkanıklığı, baş-boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Yüz felci nedenleri aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

BELL PARALİZİSİ
Yüz felcinin en yaygın nedeni Bell paralizisi adı verilen klinik durumdur. Bell paralizisi yüzün sadece bir tarafındaki kasları etkileyen, aniden gelişen ve nedeni bilinmeyen bir yüz felci şeklidir. Altta yatan tümör, kafa travması gibi açık bir sebep yoktur. Yüz sinirinde ödem ortaya çıkması neticesinde içinden geçtiği kemik yapılarda sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Fasiyal sinirin viral enfeksiyonu ile ilgili olduğu tahmin edilmektedir. Bell paralizisine bağlı yüz felci geçiren hastaların %90’a yakını yaklaşık altı ay içerisinde tamamen iyileşir.

İNME
Yüz felcinin daha ciddi bir nedeni inmedir. İnmeye bağlı olarak yüz kaslarını kontrol eden sinir hücrelerinin beyinde hasar görmesi sonucunda gelişir. İnmeye bağlı yüz felcinde yüz sinirinde doğrudan hasar yoktur. Bu durumda yüz felci, beyin hasarı ve mesajların yüz sinirine doğru şekilde aktarılamamasından kaynaklanır. İnme tipine bağlı olarak beyin hücrelerinin zarar görmesinin nedenleri;

Oksijen eksikliği
Kanaması nedeniyle beyin hücrelerinde aşırı basınç oluşması şekilde sıralanabilir.
DİĞER NEDENLER
Yüz felcinin diğer nedenleri arasında şunlar vardır:

Kafatası kırığı ve beyin hasarı
Yüz yaralanmaları
Baş veya boyun tümörleri
Orta kulak enfeksiyonu
Kulakta görülen diğer hasarlar
Lyme hastalığı: Kene ısırması yoluyla insanlara bulaşan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı
Ramsay-Hunt Sendromu. Su çiçeği etkeni olan varisella zoster virüsünün tekrarlayan aktivasyonudur. Bu hastalığın bir sonucu olarak yüz siniri zedelenirse yüz felci gelişir.
Beyni ve omuriliği etkileyen multipl skleroz ve Guillain-Barré sendromu gibi otoimmün hastalıklar
Cerrahi nedenler: Örneğin akustik nöroma veya fasiyal sinir tümörünün çıkarılması sırasında veya tükrük bezlerinden en büyüğü olan parotis bezi ameliyatları yapılırken fasiyal sinire zarar verilmesi
Rahimde fasiyal sinir veya yüz kaslarının anormal gelişimi
Moebius, Charge ya da Melkersson-Rosenthal sendromu gibi doğuştan gelen sendromlar nedeniyle doğuştan yüz felci görülebilir.
Doğum travması: Doğum sırasında forseps kullanımı ya da yüz gelişi nedeniyle bazı bebeklerde yüz sinirinde yaralanma olabilir. Sonuç olarak geçici yüz felci gelişebilir. Bu tür sinir yaralanması gelişen bebeklerin %90’ı tedavi olmadan tamamen iyileşir.

Yüz felci belirtileri nelerdir?
Yüz felcinin çok farklı belirtileri vardır ve bunlar nedene bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterir.

BELL PARALİZİSİ BELİRTİLERİ
Bell paralizisi belirtileri arasında şunlar olabilir:

Tek taraflı yüz felci
Etkilenen tarafta göz kırpma ve alın kırıştırma kontrolünün kaybı
Azalmış gözyaşı
Ağızda sarkma
Kaslarda seğirme gibi istemsiz hareketler
Etkilenen tarafta değişmiş tat duyusu
Konuşma bozukluğu
Aşırı salya üretimi
Yeme veya içme zorluğu
Kulak içinde ya da arkasında ağrı
Çene eklemi çevresinde ağrı
Etkilenen taraftaki kulakta seslere aşırı duyarlılık
Baş ağrısı
Sayılan belirtiler etkilenen tarafta ortaya çıkar. Nadir durumlarda Bell paralizisi yüzün her iki tarafındaki sinirleri de etkileyebilir.

YÜZ FELCİ TEDAVİSİ
Hastaya bütüncül bir yaklaşımla detaylı muayanesi yapıldıktan sonra nedene yönelik tedavi planlaması çıkartılır. Nöralterapi osteopati, kişiye özel egzersiz programları ile tedavisi mümkündür.