Kas spazmı (kramp) nedir?
Kas spazmı olarak da bilinen kramp, kaslarda oluşan istem dışı ağrı ya da kasılmalardır. Kaslar hareketi sağlamak amacıyla kasılıp gevşer. Hareket için kasılan kas gevşemeden yeniden kasılırsa ya da beyin kaslara gevşeme sinyalini ulaştırmada problem yaşarsa kramp oluşur. İstenmeyen ve ani bir şekilde oluşan kas kasılmaları aynı anda birçok kas grubunda gözlenebilir. Kramplar genellikle ön bacak, arka bacak ve alt bacakta daha çok görülmesine rağmen midede, kollarda ve ellerde de görülebilir. Herkes hayatında en az bir kez kramp problemi ile karşılaşır. Özellikle bisikletçi, maraton koşucusu ve atletler gibi belirli bir sporla uğraşanlarda daha sık görülür. Krampın olduğu kas üzerinde gözle görülen veya dokunularak hissedilen bir sertlik söz konusudur. Yapılan aktivitenin kesilmesine neden olan ve oldukça ağrılı bir durum olan kramp, kası kullanılamaz hale getirir. Birkaç saniye ile 15 dakika arasında ya da nadiren daha uzun sürebilir. Dinlenirken ya da hareket halindeyken kramp girebilir. Gece krampları olarak bilinen kramp çeşidi daha çok ayak ve baldır kaslarını etkiler. Uykudan uyandıracak derecede ağrılı olan kas spazmları gece boyunca birkaç kez tekrarlayabilir.
Kramp neden girer?
Kramp neden olur sorusu, sık sık kas spazmı problemi ile karşı karşıya kalan kişilerin en çok merak ettiği sorudur. Birçok sağlık probleminde olduğu gibi beslenme bozuklukları da krampların oluşumunda oldukça etkilidir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller kas hücrelerindeki sinirler arasındaki iletişimde önemli rol oynar. Bu minerallerin vücuttaki eksiklikleri kaslarda kasılma ve gevşeme bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda uzun süre oturma, yatma ve uzanma sonucu hareketsiz kalma kramp nedenleri arasındadır. Kramplar özellikle spor aktiviteleri sırasında oluşur. Egzersiz esnasında solunum ve terleme ile yüksek oranda su ve tuz kaybı yaşanır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tuz miktarı sağlanmazsa kaslarda sinyal iletiminde sorunlar yaşanır. Aşırı elektrolit ve sıvı kaybı kramp oluşumuna neden olur. Bunlara ek olarak:
• Sıvı ve elektrolit kaybı
• Sinir uçları ve kas liflerinin uyarılmasını arttıran kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü
• Aşırı ishal ve kusma, hemodiyaliz ve beslenme bozuklukları nedeniyle serum elektrolit seviyesinde azalma
• D, B6, B5 ve B1 vitamini yetersizliği
• Alkol kullanımı, dolaşım bozuklukları ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar da kramp oluşumuna neden olabilir
Kramp başka rahatsızlıklara da neden olur mu?
Ilişkili olduğu sağlık sorunları var mı? Şiddetli kramplar kasta birkaç gün sürebilen ağrıya sebep olur. Ancak, başka dokular bir soruna sebep olmaz. Kişinin beslenme ve yaşam tarzı genellikle krampın kaynağı hakkında fikir verir. Hangi mineralin eksik olduğu ya da krampın kas-iskelet sistemi ile ilgili bir sorundan kaynaklandığını, krampın hangi kasta ve hangi sıklıkla geliştiğine bakarak ve de beslenme alışkanlıklarında tahmin edilebilir.
Günlük sıvı alımının azlığı da temel bir sorun olabilir. Hekim sorunun kaynağını görüşme sırasında tahmin edebilir. Ek olarak, eksik olan minerali belgelemek için kan tahlilleri de yapılabilir. Belirgin eksiklik durumlarında sorunu laboratuar tetkikleri ortaya çıkarsa da, kalsiyum, magnezyum ve potasyum düzeylerinin normal olduğu kişilerde dahi bunların alımını gıdalarla ya da tabletlerle desteklemek gerekir.
Kramplarda tedavi yöntemi
Kramp ağrılarını hafifletmek amacıyla ilk belirtide ağrılı kaslara sıcak veya soğuk kompres uygulanabilir. Etkilenen kasın gerilmesi, kas kramplarının ağrısını da hafifletebilir. Örneğin, baldırınızda kramp oluyorsa, baldır kasını germek için elinizle ayağınızı yukarı doğru çekebilirsiniz. İlave olarak eksik olan vitamin ve minarel takviyesinin sağlanması, eğer krampa neden olan altta yatan bir hastalık varsa yani kol nedenin tedavisi yapılmalıdır.
Siz de fikrinizi belirtin